Sayfalar

8 Temmuz 2010 Perşembe

Cain & Abel (Hacking - Çok Geniş Anlatım) !

Cain Abel ne yapar? “Man in the Middle” olarak adlandırılan “ortadaki adam” saldırısını, ARP zehirlemesi kullanarak gerçekleştirir böylece ağ’daki kullanıcıların özel bilgilerini görmektedir. Bunu yaparken desteklediği protokoller oldukça fazladır böylelikle örneğin bir banka/alışveriş sitesinde kredi kartını kullanan bir kullanıcının site/sayfa SSL’li dahi olsa bilgilerini görmek mümkündür. Program kablosuz ağ’lara bağlanarak gene bu tip işlemlerin yapılmasını desteklemektedir.


Yazının anlaşılabilmesi için belki bildiğiniz belkide bilmediğiniz bazı protokolleri ve terimleri açıklamak gerekli. Lütfen ne kadar “biliyorumda” desenizde “SÖZLÜK” bölümünü gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.


Sözlük



ARP Adres Çözümleme Protokolü - Vikipedi Address Request Protocol, lokal ağ’larda paketlerin gönderilmesini/alınmasını sağlayan ikinci katmanda (L2) çalışan protokol. OSI OSI Modeli - Vikipedi katmanlama modeline göre temel amacı, L3’den gelen adresleme paketlerine L2 adresleme paketlerini eklemektir. DOD TCP/IP model - Wikipedia, the free encyclopedia katmanlama modeline göre temel amacı, L2’den gelen adresleme paketlerine L1 adresleme paketlerini eklemektir.


IP IP adresi - Vikipedi Internet Protocol, internet ağ’ına bağlı her cihazın kendine ait en az bir adet IP adresi vardır bu adres başka hiçbir cihazda yoktur. Böylelikle “adresleme” sağlanmaktadır. IP protokol’ünü geliştiren ekip DOD modelini geliştirmiştir ve daha sonra geliştirilen OSI modelini “benimsememiştir”. Bu bakımdan bilişime yeni başlayan birinin L2’si eskilerin L1’ine denk gelmektedir, bu da bazen karışıklıklara sebep olmaktadır.


IPv4 IP adresi - Vikipedi 32bit uzunluğuna sahiptir, güvenlik özelliği yoktur. Bu bakımdan güvenli haberleşmeyle ilgili protokoller daha üst katmanlarda çalışır.


IPv6 IPv6 - Vikipedi 128bit uzunluğundadır, güvenlik özelliği vardır. Yaklaşık 10 yıldır geliştirilmektedir ve yaygınlaşması için belirlenen plana göre 2007 yılında tüm dünyanın geçmesi beklenmektedir.


Ethernet; Dünyada en yayğın olarak kullanılan arabirimin adıdır. 1973 yılında Xerox firması tarafından geliştirilmiş ve standartları DEC, Intel ve Xerox tarafından belirlenmiştir. Yaygın kullanıma 3Com firması sunmuştur.


Wirespeed Wire speed - Wikipedia, the free encyclopedia Switch’e gelen paketin işlenmesi gecikmelere sebep olur (switch marka modeline göre; 10Mbit 40-70ms, 100Mbit 11-30ms, 1Gbit 4-8ms). Wirespeed özelliğine sahip switch’te böyle bir gecikme yaşanmaz. Böylece örneğin 1Gbit hızındaki porttan saniyede enaz 84byte’lık 1.448.000 adet, 1500byte’lık 83.333 paket (10Mbit’te 84byte’lık 14.880 adet, 100Mbit’te 84byte’lık 148.800 adet” veya “10Mbit’te 1500byte’lık 833 paket, 100Mbit’te 1500byte’lık 8.333 paket) gecikmeksizin işlenerek geçer.



Switch Ağ anahtarı - Vikipedi Anahtarlayıcı, portlarına takılı cihazların, host’ların, sunucuların ve istemcilerin macid’lerini ve hangi port’larda olduklarını kendi üstündeki bir tabloda tutarak ve sürekli güncelleyerek, “a” port’undan gelen paketin hedef macid’sini tablodan bulup, uyan port “b”ye gönderir.


PoE Power over Ethernet - Wikipedia, the free encyclopedia Power over Ethernet, ethernet portuna bağlanan PoE desteği bulunan cihaza (örneğin ip kamera) elektrik (1.8-60 volt) verilmesini sağlar. Böylece cihazın ayrıca bir elektrik kablosu kullanması gerekmez. Kullanılan CATx kablonun kaliteli olmasına özellikle dikkat edilmelidir.


L1 Fiziksel katman - Vikipedi OSI; Birinci katman fiziksel katman, paketin hangi tür arabirim ile aktarılacağını ve iletimini sağlar. Üst katmanlardan gelen paketler binary olarak kodlanmışken bu katmanda, arabirimin tipine göre elektrik veya ışık sinyallerine çevirilir.



L2 Veri bağlantısı katmanı - Vikipedi OSI; İkinci katman veri bağlantısı katmanı, genellikle arabirimin içindedir bazı durumlarda işletim sistemi sürücüsü olarakta adlandırılır. Diğer cihazları/sunucu/istemcileri bulma, verinin gönderilme zamanının denetimi, iletimi ve hata kontrolümü yapar.


L3 Bilgisayar ağı - Vikipedi OSI; Üçüncü katman ağ katmanı, örneğin IP ve icmp bu katmanda çalışır, paketin ağ dışında bir başka ağ’a gönderilip gönderilmeyeceğine ve gönderilmesi durumunda paketteki adres değişimlerinden sorumludur.


L4 http://tr.wikipedia.org/wiki/Transport OSI; Dördüncü katman taşıma katmanı, veri paketlerinin arabirimin tipine göre ne kadarlık olacağına karar verip ayrımlarda bulunur. Port işlemleri bu katmanda yer alır, TCP ve UDP gibi protokollerin çalıştığı katmandır.


N-B Asynchronous I/O - Wikipedia, the free encyclopedia Non-Blocking, switch’in, tüm portlarının hızlarının toplamından daha yüksek kapasiteli işleme gücü varsa, paket kaybı olmaksızın tüm portları tam kapasite çalıştırabileceğiniz anlamına gelir.


Gbit Gigabit - Wikipedia, the free encyclopedia 1000Mbit’lik hız değerini temsil eder. Bu tür bir ortamda kaliteli switch, kablo ve kablolama kalitesi iyi durumdaysa saniyede enaz “84byte’lık 1.488.000 adet veya 1500byte’lık 83.333 adet paket geçebilir.


UpLink Switch ortamlarda istemci ve sunucu hariç diğer bağlantıların yapıldığı port’lara verilen isimlendirmedir.


DHCP DHCP - Vikipedi Dynamic Host Configuration Protocol, ağ’daki host’lara istemci’lere otomatik olarak IP ve diğer servislerle ilgili IP adreslerini veren servistir.


MacID MAC adresi - Vikipedi Media Access Control, 48bit uzunluğunda dır ve ilk 24bit üretici numaralarına ayrılmıştır, kanal 24bit her üreticinin kendi vereceği sıra numaraları gibi düşünülebilir. Dünyada üretilen arabirimlerin (örneğin ethernet kartınız) hiçbirinin macid’si diğeri ile aynı değildir, böylece ARP adreslemesi sorunsuz olarak çalışır.


Peki yönetici ile Cain&Abel kullanan arasında ne fark vardır?


Temeldeki teknik fark şudur, birinci yöntemde ağda fazladan paket oluşumunu engelleyip yükü switch üstünde tutarak dinleme yapılmaktadır ve sorunu çözmeye yönelik kullanılır. ARP zehirleme saldırısında ise art niyetli kişi söz konusudur ve ağda fazladan paket oluşmasına sebep olarak ağdaki tüm switch’lere yük bindirir.


Dummy kullanıcı nedir?


Böyle birşeyin varlığından haberi bile yokken “hacker (lamer)” arkadaşı veya bir “hacker (lamer)”la yaptığı konuşmada ARP Poisoning lafını merak eder, google açıp “arp poison” yazar ikinci linke www.oxid.it tıklar...